Talenten 2018

Na het succes van de vorige twee edities, vindt op vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2018 voor de derde maal Prinsenbeek’s Got Talent plaats. Voor de organisatie tekent dit keer de Stichting Musical Instruments for Children uit Prinsenbeek, de uitvoering is in de vertrouwde handen van Amor Musae. Samen met Ad Moelands en zijn combo en dansers o.l.v. Kim Foesenek gaan zij weer een keur aan talentvolle solisten begeleiden die eerder geselecteerd werden via audities. De komende weken stellen wij deze solisten uit Prinsenbeek en omgeving aan u voor.

Dansgroep van Kim Foesenek

 Na de succesvolle samenwerking met Kim Foesenek en haar danseressen tijdens de vorige editie van Prinsenbeek’s Got Talent kunt u ook deze editie weer van haar en haar groep genieten. De rasechte Prinsenbeekse staat op de planken met Nadia Jesoirens, Marloes Brouwers, Denise Verdaasdonk en Dewi van de Koedijk. Op Nadia na komen ook deze dames allemaal uit Prinsenbeek en vrijwel allemaal dansen ze bij Jump. Een aantal van de danseressen kent u wellicht ook van de BAK-zittingen, van carnavalsvereniging ‘de Leutlaaiers’, als kapper of van een van de Prinsenbeekse bakkers. “De meeste meiden ken ik via Jump. Vrijwel iedereen van onze groep heeft in een selectieteam gezeten en we dansen nu vooral nog  voor de eigen lol. We treden af en toe op, zoals bij het Biks Blaos Festijn, bij de Kulturele Amateur Manifestatie (KAM) en nu dus weer bij Prinsenbeek’s Got Talent.” aldus Kim, die in het dagelijks leven de klantcontacten verzorgd voor een vloerenbedrijf en verder in haar vrije tijd zingt en piano speelt. Als samensteller en leider van de dansgroep bedacht ze ook de danspassen en studeerde deze met de danseressen in. Al met al een groep die van vele markten thuis is en weer gaat zorgen voor een hoog gehalte aan echt Prinsenbeeks talent op 23 en 24 november! Tijdens de voorstellingen zullen ze in verschillende samenstellingen te zien zijn. Komt u (weer) een avondje genieten?

Presentatoren Martijn en Jaap

Voor de presentatie van Prinsenbeek’s Got Talent hebben twee rasechte Beekse talenten getekend: Martijn Meeuwissen en Jaap Rutten. U kent ze vast wel van bijvoorbeeld de Jeugdraad, het Dorpsplatform of de BAK-zittingen. Onder meer vanuit deze organisaties zet dit duo zich al jaren in als vrijwilligers om het dorp een aantrekkelijke, leefbare en bruisende plaats te maken voor alle inwoners door activiteiten te organiseren en mensen te laten samenkomen. “Dat was eigenlijk vanaf het begin af aan ons plan.” vertelt Martijn. “We ontmoetten elkaar zo’n acht jaar geleden bij een aardbeienkwekerij waar we allebei nog steeds een bijbaantje hebben. Jaap was al lid van de Jeugdraad en vroeg me of het ook niet iets voor mij was.” Zo begonnen beide heren – die inmiddels studeren aan respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen (Martijn) en de Breda University (Jaap) – hun activiteiten in het dorp te ontplooien. Vele presentaties en activiteiten volgenden. Het kan niet anders dan dat we voor de Prinsenbeekse promsconcerten op 23 en 24 november twee puike presentatoren op het podium hebben; twee die ook als geen ander de verbinding met het dorp kunnen leggen. “Wij hebben er ontzettend veel zin in!” aldus Jaap en Martijn. Nou, wij ook!

 

Leen Zijlmans

Nieuw bij Prinsenbeek’s Got Talent maar voor velen een bekende naam vanwege zijn vele optredens. “Van verjaardagen tot crematies en van alles daar tussenin” aldus de oorspronkelijk uit Raamsdonksveer afkomstige Leen. Tussendoor gaat hij graag naar Spanje. Optreden doet hij al vanaf zijn 14e. Het begon ooit op school bij het instuderen van een musical waar zijn zangtalent ontdekt werd. Zijn vader moedigde hem aan om er mee verder te gaan. Ook ging hij erbij drummen. En zo gebeurde het dat Leen al snel overal optrad. “Ik heb zelfs op het biljart staan zingen” vertelt hij enthousiast. Aanvankelijk waren het vooral de populaire liedjes, maar uiteindelijk ging hij ook steeds meer zijn eigen repertoire ontwikkelen en maakte zelf Nederlandstalige liedjes zoals “Stralend door het leven” en “Zondagmiddag op een terrasje”. Intussen heeft hij een Engelstalig en vijf Nederlandstalige albums gemaakt met daarop de meeste liedjes door hemzelf geschreven. Voor Leen is het vooral van belang dat je als muzikant onder de huid van je publiek probeert te kruipen. Zijn grote wens is dat zijn kleinzoon – nu 6 jaar, die meespeelt in de  clip van het liedje “Daar zijn opa’s voor”  – later ook gaat zingen. Leen geeft het vak dan ook graag door aan de jongere generatie en coacht jonge zangers als daar gelegenheid voor is. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn ook hoe je je als zanger presenteert op het podium. Voor Leen, die vroeger ook wel in bands zong en o.a. samenwerkte met de Prinsenbeekse Ad Moelands, treedt tegenwoordig vooral solo op met geluidsdrager. “Met een echt orkest optreden is een nieuwe uitdaging voor mij” aldus de geroutineerde zanger. Tijdens Prinsenbeek’s Got Talent haalt Leen eigen herinneringen op met ‘Music’. Heb je nog iemand nodig als muziek je grote liefde is? Kom luisteren!

Hilco Elshout

Tijdens Prinsenbeek’s Got Talent treden er niet alleen talenten op van buiten Amor Musae, maar zullen ook verschillende talenten uit het orkest te horen zijn; zo ook Hilco Elshout uit Breda! Zo’n tien jaar geleden begon hij met trompet spelen en sinds de eerste editie van Prinsenbeek’s Got Talent speelt hij met veel plezier bij Amor Musae. Hij kwam daar terecht via zijn voormalig muziekleraar, ‘meneer Van Dun’, dirigent van het Groot Orkest van Amor Musae, bij wie hij het vak muziek als eindexamenvak heeft afgesloten. Twee jaar geleden sloot hij op de muziekschool zijn D-examen trompet af en is in Breda en omstreken muzikaal erg actief. Ook nam hij de eerste trompet voor zijn rekening in het projectorkest ‘Klassiek van de Toekomst’ in de Philharmonie in Haarlem, waarmee ook televisieopnames voor het programma ‘Maestro’ werden gemaakt. Momenteel studeert Hilco –net als zijn vader en opa – in Utrecht Duitse Taal en Cultuur, maar daarnaast volgt hij ook lessen harmonie- en fanfaredirectie. Hij dirigeert sinds 1,5 jaar het jeugdorkest van de fanfare in Dorst. Het grappige is alleen: Hilco gaat tijdens Prinsenbeek’s Got Talent niet soleren op trompet; nee, hij gaat zingen! En ook nog eens in twee gedaanten … “Tijdens mijn jeugd gingen we een tijd lang veel naar Frankrijk op zomervakantie. Mijn ouders draaiden dan dit lied altijd, dus al snel kende ik het uit mijn hoofd”, aldus Hilco. “Nog steeds luisteren we graag naar deze zanger.” Die zanger is Julien Clerc en het lied dat Hilco u gaat laten horen is Ma Préférence (‘mijn voorkeur’ in het Frans). Welke van de twee gedaanten heeft uw voorkeur? Dat kunt u zelf komen bepalen… als u een kaartje koopt en een avond komt genieten.

Richard Spijkers

Richard Spijkers (Etten-Leur) – nieuw op het Prinsenbeek’s Got Talent-podium maar zeker geen onbekende in Prinsenbeek – begon te zingen toen hij ongeveer 20 jaar was. Hij was toen al bezig met een studie verpleegkunde maar ruilde die uiteindelijk in voor een opleiding muziektheater aan het conservatorium van Tilburg. Richard trad aanvankelijk veel op als lid van de cabaretgroep ‘Lucky lips’ en werd en wordt daarnaast regelmatig gevraagd voor allerlei rollen in musicals en ook speelfilms. Sinds september speelt hij de rol van koning Triton in ‘De kleine zeemeermin’. Ook sprak hij commercials in en deed de regie van Spanjaardsgatconcerten in Breda. “Een mooi vak maar je bent veel van huis en hebt een enorm onregelmatig leven.” aldus Richard. “Op een gegeven moment had ik behoefte aan wat meer regelmaat en daarom werk ik nu sinds 2,5 jaar weer in de zorg als coach en doe daarnaast mijn theaterwerk, op een iets lager pitje. ” Als theatermaker kan Richard zijn theatrale en vrolijke kant goed benutten bij zijn werk in de zorg. De mensen waar hij mee werkt kunnen niet altijd zeggen wat ze voelen  maar hebben een sterk ontwikkelde intuïtie en zijn gevoelig voor stemmingen. Daarnaast heeft hij inmiddels de theaterschool Roes opgericht dat onlangs van Breda naar Prinsenbeek verhuisde, het dorp waar hij zelf vandaan komt. Hij geeft daar les aan de jeugd tot 18 jaar, onder meer samen met nichtje Florianne. Hij probeert er een verbinding te maken met andere organisaties. Zo kunnen we Richard als zanger bewonderen tijden de concerten van 23 en 24 november met Pucchini’s ‘Nessun Dorma’ uit de opera ‘Turandot’, bekend geworden door zangers als Luciano Pavarotti en de blinde Andrea Bocelli. Ook bij deze ster zult u zeker niet inslapen…

Eva Spijkers

Richard’s dochter Eva heeft de muzikale genen van zowel haar vader als moeder geërfd. Zo leerde ze gitaar spelen van haar moeder en de bijdrage van haar vader mag inmiddels duidelijk zijn. Eva ging en gaat regelmatig mee naar zijn concerten en krijgt zo heel wat bagage mee. Ze begon al jong met zingen en trad onder meer op bij de Spanjaardsgatconcerten, speelde in een web-serie en zong ook kinderliedjes in voor pretparken. Uiteindelijk stapte ze over naar de theaterschool van haar vader: ROES. “Ieder jaar voeren we een musical op en meerdere concerten per jaar” vertelt de 3e-jaars van de middelbare Vrije School in Breda. Op school krijgt ze daarnaast koorzang en muziekles. Onlangs zong ze met een uitvoering van school nog solo. “Inmiddels ben ik naast zang en gitaar ook een beetje begonnen met piano,” vertelt ze “maar optreden met een groot orkest is natuurlijk helemaal geweldig.” Overigens is ze dat door haar vele musicaloptredens al behoorlijk gewend. Tijdens Prinsenbeek’s Got Talent kunt uw Eva’s zangtalent bewonderen in het lied ‘At Last’ van Etta James. Uiteindelijk is het leven net een lied…

Floor Vandenbrande

Een van de talenten van het eerste uur van Prinsenbeek’s Got Talent is de uit Etten-Leur afkomstige Floor Vandenbrande. Inmiddels heeft deze jonge dame zich verder ontwikkelt en heeft ze haar zangtalent aangevuld met gitaar en piano. Ze heeft ook, niet heel onverwachts, een eigen band geformeerd - ‘Unexpected’ - waarmee ze regelmatig hier in de regio optreed. Ze won er in de ‘Band Battle’ in Zevenbergen zelfs al eens een eerste prijs mee. “We zijn nu weer gevraagd.” Naast muziek maken concentreert Floor zich momenteel ook op het afmaken van haar middelbare school, waar ze inmiddels in het examenjaar is aanbeland. Daarna wil ze verder studeren bij het ‘Rock City Institute’ in Eindhoven, de school waar de gitarist van haar band al studeert. Op de vraag wat haar grote droom is, antwoord ze “Dat is toch echt wel met mijn eigen band muziek schrijven en uitvoeren, en albums maken met gave videoclips.” Inmiddels heeft ze met haar band ook al enkele stukken zelf geschreven. “Onze gitarist had een lied geschreven, en daar heb ik een tekst bij gemaakt die ik er goed bij vond passen.” aldus Floor. “Maar ik zit zelf ook weleens achter de piano om muziek te bedenken…” Ook krijgt ze van haar zanglerares tips over hoe ze een eigen stuk zou kunnen componeren. Op 23 en 24 November gaat Floor weer iets zingen van een van de laatste albums van haar favoriete band Evanescence: Hi-Lo. Hoge pieken, diepe dalen, Floor gaat er weer voor en brengt u ongetwijfeld in vervoering. En wie weet herkent u nog wel meer mensen naast haar op het podium…

Tani Romanenko

Ook deze jonge dame uit Breda is nieuw op het Prinsenbeek’s Got Talent-podium. Tani zit in de 3e klas van het Stedelijk Gymnasium in Breda en kijkt uit naar de muzieklessen van volgend jaar bij meneer van Dun (naast docent ook dirigent van het groot orkest van Amor Musae). Tani kwam in aanraking met muziek door haar 11 jaar oudere zus die zong en een beetje piano speelde. Op een open dag van de Nieuwe Veste mocht ze allerlei instrumenten uitproberen en twijfelde vervolgens over viool of piano. Het werd uiteindelijk het laatste. Ze moest er wel een jaar voor op de wachtlijst, maar dat had ze er graag voor over. En vervolgens ging ze los. Ze treedt inmiddels regelmatig op, doet mee aan concoursen - waaronder het Prinses Christinaconcours en onlangs nog de BN de Stem cultuurprijs - en behaalde vorig jaar haar B bijzonder-examen. “Eerst vond ik die concoursen best eng” vertelt Tani, “maar door het veel te doen vond ik het steeds leuker worden. Ik zoek de concoursen ook zelf uit.” Naast de lessen die ze volgt aan de Nieuwe Veste volgt ze in Baarle-Hertog ook nog muziektheorie en begeleidingspraktijklessen. Ze wil later dan ook concertpianist worden. Maar naast muziek heeft ze sinds kort ook nog schaken als hobby. “Dat lijkt in zekere zin op pianospelen, want ook bij schaken moet je je concentreren op twee fronten” aldus deze pianiste in de dop. Ondanks dat haar beide ouders uit Rusland komen heeft Tani niet in het bijzonder iets met Russische muziek. “Ik houdt vooral van Mozart, Beethoven en Bach momenteel.” Voor Prinsenbeek’s Got Talent viel de keuze dan ook op één van deze componisten. Tani, die twee keer eerder optrad met een orkest van de Nieuwe Veste, gaat u met Amor Musae haar versie laten horen van een deeltje uit het 2e pianoconcert van Mozart dat hij schreef toen hij nog een kind was. Meerder talenten ineen dus op het podium!

Thomas Mineur

Ook dit nieuwe talent op het Prinsenbeek’s Got Talent-podium uit Rijen komt uit de muziekstal van ‘meneer van Dun’ op het Stedelijk Gymnasium Breda. Net als de vorige week geïntroduceerde Pieter Nolet zit Thomas in de 5e klas. Daarnaast is hij onlangs aangenomen als student op het conservatorium van Antwerpen. Hij volgt er een dag per week pianoles en theoretische vakken en mag daarvoor lessen op he gymnasium overslaan. Thomas speelt al piano van jongs af aan en nam les op de Nieuwe Veste. Onlangs deed hij er zijn C-bijzonder examen. “Twee jaar geleden ben ik eigenlijk pas echt serieus gaan spelen.” vertelt hij. Mede door de opmerkingen van zijn leraar begon hij het als een uitdaging te zien om de muziek die hij instudeerde ook echt heel goed te spelen. Aanvankelijk zag hij die uitdaging vooral in virtuoze stukken, maar hij komt er steeds meer achter dat een langzaam stuk eigenlijk veel moeilijker is om goed te spelen. “Het draait daarbij zo ontzettend om de juiste ‘timing’ om het publiek ook bij een dergelijk stuk geboeid te houden; je moet daar echt een bepaalde rijpheid voor hebben.” aldus de pianist. Naast de verdedigingssport krav maga gaat alle tijd van Thomas op aan de muziek. Hij is zijn ouders zeer dankbaar dat ze voor hem een (kleine) vleugel aanschaften en ook heel coulant zijn in de tijdstippen dat hij mag studeren. Ook zijn zomervakanties besteedt hij aan muziek. “Ik ben al diverse keren op een pianokamp in Frankrijk geweest. Je krijgt er 6 uur per dag groepslessen en deelnemers zijn van alle leeftijden.” Thomas geniet niet alleen van wat hij er leert maar ook van de internationale contacten die hij er opdoet. Naast zelf een zo goed mogelijke pianist te worden via vooral klassiek repertoire probeert hij in zijn vrije tijd ook andere stijlen uit en zet zijn eerste schreden in het componeren van muziekstukken. “Onlangs vroeg Frits Bayens me om in diens big band als toetsenist mee te spelen. Ook dat soort kansen grijp ik graag aan!” Thomas gaat tijdens Prinsenbeek’s Got Talent een gedeelte vertolken uit een van de moeilijkste pianoconcerten uit de muziekgeschiedenis: het bekende 2e pianoconcert van Rachmaninov, maar wel in een heel bijzondere versie. Want wist u dat een van de melodieën uit dit concert de basis is van het poplied ‘All by myself’? Als u het niet gelooft, moet u echt komen luisteren! … En anders natuurlijk ook.

Florianne Spijkers

Deze jongedame was er al bij vanaf de eerste edities van Prinsenbeek’s Got Talent. Dit op en top Prinsenbeekse talent heeft inmiddels de MBO theateropleiding in Rotterdam met succes afgerond en volgt nu een excellentiejaar op dezelfde school om de overgang naar het HBO (Fontys muziektheateropleiding in Tilburg) extra goed te kunnen voorbereiden. Met zo’n achtergrond zal het u niet verbazen dat ze veel optreedt. “In de laatste jaren van de theateropleiding in Rotterdam wordt je lid van de theatergroep ‘Vers Vlees’ en daarmee maken we iedere 8 weken een voorstelling die we dan vervolgens zelf uitvoeren” aldus Florianne. Ze geniet daarbij vooral van het proces om tot zo’n voorstelling te komen. “We nemen iedere keer een ander maatschappelijk thema en dat diepen we dan uit om tot een voorstelling te komen. Zo hebben we de afgelopen periode de voorstelling ‘Je moeder’ gemaakt over huftergedrag. We beginnen eerst een week met zelfonderzoek en kijken veel documentaires. Voor deze voorstelling hebben we ook een ex-gevangene geïnterviewd om meer inzicht te krijgen in de achtergronden van huftergedrag.” Ook maakten ze een voorstelling over ‘anders zijn’; daarin stonden mensen met het syndroom van Down centraal en dat leidde in dit geval tot verdere samenwerking met de hoofdpersonen. Inmiddels is Florianne ook als vaste kracht gestart bij muziektheater Roes, dat onlangs van Breda naar Prinsenbeek verhuisde. Ze heeft er inmiddels een eigen groep. Ook geeft ze zangles aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Florianne lijkt haar muzikale toekomstdromen al een flink eind waar te hebben gemaakt. Daar ligt dan ook haar grote wens: gelukkig worden in het theater. Zij gaat tijdens Prinsenbeek’s Got Talent de Amy MacDonald-hit ‘Mr. Rock & Roll’ ten gehore brengen. Het is nooit te laat om elkaar te leren kennen…

Sophia van Heesch

Deze jonge dame leerden we tijdens de vorige editie van Prinsenbeek’s Got Talent al kennen. De Prinsenbeekse Sophia zit inmiddels in de 3e klas van het OLV in Breda, en heeft het daar behoorlijk druk mee. Naast de hockey en een kersvers vriendje  probeert ze zo veel mogelijk te zingen en heeft ze ook nog privé-zangles. “De afgelopen tijd heb ik vooral een aantal keer in familiekringen opgetreden,” vertelt Sophia, die tijdens de begrafenis van haar oma, een feest van haar ouders en de bruiloft van haar tante in Italië van zich liet horen. “Ik vind het nog wel behoorlijk spannend om op te treden, en daarom doe ik dat vooral nog in vertrouwde kringen. Ook speel ik wel eens samen met mijn neefje Xander waarbij ik zing en hij viool speelt. ” Toch kreeg Sophia twee jaar geleden tijdens Prinsenbeek’s Got Talent zo de smaak te pakken dat ze zich ook voor deze editie weer aanmeldde.  Ze nam zelfs de uitdaging op zich om een voor haar onbekend nummer te gaan doen van de Nederlandse Margriet Eshuijs, waar Amor Musae eerder al eens mee optrad: ‘God is asleep’. “Ik ben met het instuderen vooral aan het verkennen hoe ik er mijn eigen verhaal van kan maken en hoe ik er mijn gevoel in kan leggen; de tekst vind ik heel mooi.” aldus Sophia. Komt u luisteren naar Sophia’s versie van de wereld die aan ons is toevertrouwd?

Pieter en Kees Nolet

Een nieuw talentvol duo dat we u graag presenteren tijdens Prinsenbeek’s Got Talent zijn de uit Etten-Leur afkomstige broers Pieter en Kees Nolet. Pieter zit in de laatste jaren van het Stedelijk Gymnasium Breda waar hij muziekles heeft van  meneer Van Dun (in Prinsenbeek ‘wereldberoemd’ als de dirigent van het groot orkest van Amor Musae) en zijn broertje Kees zit in Zevenbergen op het Marklandcollege. Pieter begon op de basisschool op klarinet en deed zijn eerste muzikale samenspeelervaringen op bij harmonie Constantia in Etten-Leur. Zijn twee jaar jongere broer koos aanvankelijk de viool maar ruilde deze uiteindelijk in voor de gitaar. Pieter begon erbij te zingen. “Onze eerste gezamenlijke optredens waren op de markt tijdens Koningsdag, gewoon, met liedjes uit het gitaarboek van Kees” zo vertelt Pieter. Maar al snel ging het verder. “Onze ouders zijn dol op Ierland en daarom gingen we daar vaak op vakantie. Zo kwamen we in contact met de muziekcultuur daar en kregen de smaak te pakken van de Ierse Folk/pop. ”  Via internet verzamelde het duo een keur aan liedjes die ze instudeerden en waarmee ze geregeld optreden in cafés. Het is een veelzijdig duo: Pieter speelt daarnaast in het blazersensemble van het Stedelijk Gymnasium en zingt ook in het schoolkoor. Via de klassenband van Kees richtten ze samen met nog twee leerlingen een eigen band op: de ‘Guinnypigs’. Ze schreven hiervoor zelf muziekstukken. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de muzikale ambities van de twee heren. Op 23 en 24 november gaat dit broederduo hun eigen versie vertolken van ‘the Boxer’ (Simon en Garfunkel) en gaat het dak eraf met ‘Wiskey in the jar’ (the Dubliners). Dum a doo, dum a da, Lie la lie la…

Moni Visser-De Groot

Een nieuwe solist op het Prinsenbeek’s Got Talent-podium is Moni Visser-de Groot. Ze woont tegenwoordig in Breda maar heeft vroeger lang in Prinsenbeek gewoond waar ze met Ad Moelands in de band ‘Nice and easy’ speelde. “In de jaren ’90 was dat een goed lopende band, maar de tijden voor bands zijn veranderd…” aldus Moni, die haar muzikale hobby combineert met een functie als directie-assistente bij een groot bedrijf. Moni speelde ook in andere bands zoals ‘First Choice’ en ‘SoliDance’. Muziek maken kreeg ze van huis uit mee, want ze komt uit een muzikale familie. Haar moeder is bijvoorbeeld als 1e violiste regelmatig te horen op de Spanjaardsgatconcerten. “Ik luisterde vroeger veel naar plaatjes en had een grote liefde voor paarden, maar uiteindelijk werd het toch de muziek: mijn uitlaatklep!” zo vertelt Moni. Op haar 18e nam ze klassiek zangles, deed mee aan de Soundmix show en zong met bekende artiesten. Zo ging ze op een muziekworkshop in een kasteel in Frankrijk met Ernst Daniël Schmid en zong met Lee Towers tijdens een van de Koninginnedagconcerten in de tent op de Prinsenbeekse markt. Haar man Hans leerde ze kennen door de muziek en hij is als bassist van het combo dat Amor Musae en de solisten zal vergezellen ook te horen tijdens Prinsenbeek’s Got Talent. Momenteel doet Moni vooral diverse losse muzikale projecten, ook wel eens met een groot orkest. Ook was ze eerder te horen bij Beek Live en tijdens het Millenniumfeest in Marktzicht. Op 23 en 24 november 2018 neemt Moni ons mee in de spannende wereld van James Bond met ‘Skyfall’. Houd je adem in en tel tot tien…

Xander Wassenaar

Tijdens de eerste editie van Prinsenbeek’s Got Talent trad deze toenmalige scholier van Prinsenbeekse basisschool De Horizon al op als een van de jongste solisten. Hij zat toen al in de jong-talentklas van het conservatorium in Den Haag. Inmiddels is hij in het 3e jaar van de muziek-havo aanbeland en is het de bedoeling dat hij volgend jaar afstudeert. Hij studeert veel en reist door de week iedere dag tussen zijn woonplaats Wagenberg en Den Haag op en neer. Naast studeren speelt hij ook in diverse ensembles en treedt regelmatig op. Zo volgde hij onlangs nog masterclasses in Groningen en Frankrijk, stond hij dit jaar in de finale van het Britten-vioolconcours in Zwolle en onlangs in Breda in de finale van de BN DeStem cultuurprijs. Van de winter is hij te horen op de Wagenbergse proms. Inhoudelijk vindt Xander dat hij veel geleerd heeft de afgelopen jaren. “Vooral dat je in iedere muziek, of het nu moeilijke of makkelijke, zware of lichte muziek is, je hart en ziel moet leggen.”  aldus de jonge violist. Zelf speelt hij het meest en liefst klassieke muziek maar dat hij ook met andere genres raad weet laat hij tijdens de concerten van Prinsenbeek’s Got Talent horen: zo speelt hij de prachtige ontroerende vioolsolo uit de Steven Speelberg-film ‘Schindlers List’; maar ook begeleidt hij zangeres Floor Vandenbrande in ‘Hi-Lo’ van Evanescence.

Marit Lemmens

Marit werd als nieuw veelbelovend talent voor Prinsenbeek’s Got Talent gespot door ‘Franse juf’ Lidy Swolfs van de KSE (speelt basklarinet bij Amor Musae). Marit werd geboren in Duitsland, verhuisde vervolgens vanwege het werk van haar vader naar Singapore en woont inmiddels al weer 3 jaar in Nederland, het geboorteland van haar ouders. Haar buitenlandse jeugd is overigens totaal niet aan haar te horen – ze kreeg dan ook een Nederlandse opvoeding en ging in Singapore naar een Nederlandse school. Al vroeg kwam ze in aanraking met muziek door haar moeder die als muziekschooldocent werkzaam was. In Duitsland ging ze op pianoles en begon ze met zingen. Uiteindelijk vond ze dat laatste leuker. In Singapore ging ze naar ‘Centre Stage’ waar ze 10 uur per week musical- en theaterles kreeg en daarnaast oefende ze thuis nog heel wat uurtjes. Ze had er ook regelmatig uitvoeringen, van dans tot musical. “In Singapore deed ik ook eens auditie voor de Sound of Music: de rol van Brigitta, het 3e jongste meisje van de Von Trapp-familie” vertelt Marit. Ze haalde de laatste ronde, maar viel uiteindelijk af omdat ze iets te klein was ten opzichte van de andere kinderen. Wil ze uiteindelijk verder in de muziek? “Ik wil nu eerst de middelbare school afmaken en denk dan meer aan iets van natuur- of scheikunde” vertelt Marit. “Muziek houd ik liever als hobby. We zingen thuis ook veel, ook samen met mijn moeder en zusje; we treden soms ook met z’n drieën op. Met een groot orkest trad ik nog niet eerder op, en dat lijkt me heel gaaf!” Met dat grote orkest gaat Marit op 23 en 24 november ‘Memory’ uit de musical ‘Cats’ vertolken. Herinneringen, om tijdens het maanlicht bij weg te dromen…

Debby Luijten

Een ‘oude bekende’ van de vorige editie van Prinsenbeek’s Got Talent is zangdiva Debby Luijten. Via voormalig zangleraar Ad Moelands kwamen we met haar in contact, en dat bleek voor herhaling vatbaar!  Debby zingt nog steeds veel met haar eigen rock/coverband ‘Underdog’ maar is o.a. ook te horen bij de Nederlandstalige Top100 in Terheijden en de Dinnershow in de Drie Linden. Inmiddels heeft ze ook al diverse keren samengewerkt met een orkest.  Al ligt haar voorliefde bij de pop en rock, ze houdt van afwisseling en daagt zichzelf graag uit. “Vorige editie was die uitdaging voor mij om het richting het opera-trance repertoire te zoeken, dit jaar ga ik een gaaf lied zingen van de legendarische popgroep Queen” aldus Debby. Ze zegt vooral te leren van deze afwisseling in stijlen. Haar inzichten draagt ze inmiddels ook graag uit aan de jongere generatie door hen te coachen. “Het gaat dan naast het muzikale aspect vooral om hoe ze zich presenteren. Dat hoort er ook bij en wordt nog wel  eens vergeten. Alleen als het totaalplaatje klopt breng je het publiek in vervoering.” Debby zegt zelf het liefst samen met anderen op te treden, vooral vanwege de spannende interacties. Op 23 en 24 november kunt u zich door Debby en haar begeleiders in vervoering laten brengen door te komen luisteren naar haar vertolking van ‘Somebody to love’.  Wie weet vindt u (nog) wel iemand om van te houden…

Ismay Kortlever

Tijdens de vorige editie van Prinsenbeek’s Got Talent in 2016 kon u dit Oosterhoutse talent reeds bewonderen. Ook dit jaar is Ismay weer van de partij! En dat ondanks dat ze dit jaar eindexamen aan het St. Oelbertgymnasium gaat doen. Niet zo verwonderlijk dat ze koos voor een vakkenprofiel Cultuur en Maatschappij. “Al zit muziek daar als vak op onze school niet bij.” zo vertelt ze. Dat belet haar echter niet om zelf veel muziek te maken. Ze heeft nog steeds zangles en treedt onder meer op met haar beste vriendin die piano speelt. “Pas ben ik tijdens een leerlingenuitvoering van mijn zangdocent benaderd door een gitarist, en sindsdien vormen we met z’n drieën een kleine band.” vertelt ze verder over de uitbreiding van haar muzikale activiteiten. Dat deze jongedame heel wat in haar mars heeft bleek ook onlangs toen ze zilver won bij de Young Talent Award in Geertruidenberg. In de finale mocht ze zelfs met een orkest optreden. Eerder won ze al De Strot van Oosterhout, een lokale versie van The Voice of Holland  en stond ze in de Brabantse finale van het Kinderen voor Kinderen-songfestival.  Op 23 en 24 november 2018 zal Ismay de Rythm&Blues induiken met het bekende nummer ‘Something’s got a hold on me’. Oh, it must be love…

Larry de Jonge

Een nieuwe ster aan ons Prinsenbeek’s Got Talent-firmament is de in Meer (B) woonachtige Larry de Jonge. Als echte straatjongen van Indische komaf wilde hij aanvankelijk sportinstructeur worden maar ging uiteindelijk toch de techniek in. In zijn dagelijkse leven werkt hij dan ook als technicus in een lampenzaak en wijdt hij aan de mantelzorg voor zijn zieke vrouw. Zingen deed hij daarnaast altijd al; muziek is voor hem een echte uitlaatklep en hij schreef zelf ook een aantal stukken, van Nederlandstalig tot house. Hij komt uit een muzikale familie en erfde zijn muzikale talenten van beide ouders. Als 20er werd hij gespot om zijn mooie stem en verdiende er destijds al snel deels zijn brood mee. Zo zong hij in verschillende bands met o.a. de Prinsenbeekse Ad Moelands en solisten als Anita Meijer, Gerard Joling en Anneke Groenlo. Ook speelde hij veel met de Nederlandstalige coverband  de Toendra’s in zalen en op kermissen. Op 23 en 24 november gaat de optimistische en altijd vrolijke Larry ons vervoeren met het toepasselijke ‘Fly me to the moon’ van Frank Sinatra. Vliegt u mee?